Adventist Online

How to fight FLU?

Views: 154

Replies to This Discussion

so,dlm dunia yg pnuh dgn p'yakit skrg ni kita sharus nya mgamalkan hidup yg shat....bykkan m'makan mkanan yg shat,spt syur-syuran n buah2... tetapi kita jgk mesti bsenam utk mgeluarkan peluh agar bdn sntiasa shat dan cergas spt main futsal ka....so byk lg la pkara yg bleh d lakukan utk mlwan pnyakit ni slain drpd Flu.....
yala tul kata saudara bob ni kan,jaga pemakanan shja tidak mencukupi kan...kena mesti bersenam utk keluarkan peluh..tp mcm sya ni ujung minggu sja ada jogging..ari2 bekerja hingga lewat ptg br smpai rumah lebih lebih suda penat hmmmm apa lagi malas sungguh nk bersenam ha ha
kalau seseorang itu menghadapi H1N1, dia tak mahu perrgi ke gereja, patut ka begitu...? ataupun dia demam tapi tak tahu dia dapat H1N1 but still dont want go to church....
kalo kita xsihat atau demam sebaik-baiknya kita berehat di rumah saja dan jgn memaksa diri melakukan kerja kerana Tubuh kita juga milik TUHAN kan?Bila kita xsihat kita harus bertanggungjawab kpd diri kita untuk berusaha sembuh kembali dan berusaha sedaya upaya utk tidak menyebarkan/berjangkit kan kpd org lain..so bila masanya perlu kita x ke gereja kerana sakit..so x ada salahnya..ini pendapat saya la.
ya..saya sgt setuju dengan semua jawapan yang kalian telah beri.terima kasih ya...
setuju juga tu... dan semoga kita dapat dilindungi Tuhan...
Dengan itu juga walaupun kita xdpt ke gereja kerana sakit kita boleh maklumkan kepada ahli gereja yang lain ttg keadaan kesihatan kita yg tdk memuaskan dan minta agar mereka pun berdoa utk kita; untuk kesejahteraan/kesihatan yang lebih baik...Amin
bagi pendapat sayalah...walaupun anda x sihat..dan x dpt p church..x semestinya iman kita akan lemah. gereja adalah rumah.ia hanya sebuah rumah. kita yang gereja.dimana pun kita berada sakit or tidak..distu pun kita bole berdoa dan bersembahyang ang baca firman Tuhan. Yesus dulu pun berjalan mengabarkan firman Allah dan dia x stick 2 only rumah gereja. di mana Yesus berada disitu juga dia bersujud pada Allah Bapa.
Betul...sangat setuju tu...
yang penting kita beriman pada Yesus.
tubuh kita adalah bait suci Tuhan.
btul tu pru ada iman n d tambah kan dgan perbuatan =)..

kadang2 kita ttanya2 juga kn."napa sy sakit,padahal sy mkan mknan yang menyehat kan"..
sy baru2 ne sakit,baru ja ne hari ad ok ckit,(puji Tuhan)..hairan ne sy,napa buli sakit.bis mkan minum pn yang halal juga =)..
mgkin ne jangkitan dari orang lain bah ne kn?...????ee
susah juga ne klu kita mkan mkanan yang sihat2 tapi kna jangkit juga..huuu...
tapi pa pun plu jaga kshtan..
klu pasal mau pg ch tu jagan dulu lah klu sakit...
ikut sakap c "CONSTANCE" eee
Ini tip kesihatan
Penjagaan Kesihatan Diri Di Rumah

* Jika demam makan ubat paracetamol mengikut dos yang disyorkan.
* Demam yang telah reda tidak bermaksud anda telah sembuh tetapi boleh
membuatkan anda berasa lebih selesa. Patuhi arahan pada label ubat.
Dapatkan nasihat pengamal perubatan tentang ubat yang disarankan,
sukatan yang sesuai, kesan sampingan ubat dan bila pengambilan perlu
dihentikan.
* Berehat secukupnya.
* Banyakkan pengambilan cecair (termasuk air mineral, bubur, isotonik, jus buah-buahan dan sup) bagi mengelakkan dehidrasi.
* Sekiranya mengalami tanda-tanda kecemasan seperti di Perkara (C) segera dapatkan rawatan doktor.
* Pastikan pengudaraan yang baik di rumah (contohnya membuka tingkap di bilik, dapur, tandas dan bilik mandi).

RSS

Site Sponsors

 

Adventist Single?
Meet other Single
Adventists here:
Join Free


USA members:

Support AO by
using this link:
Amazon.com

 

© 2018   Created by Clark P.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service