Adventist Online

Berapa besar rasa cinta anda pada firman Tuhan?.. Bagi anda, apakah membaca Alkitab merupakan kesukaan atau beban?..

Views: 76

Replies to This Discussion

boleh kah kalau sya cakap, read BIBLE as a hobby ??
is it d correct way or I should say, read bible to show love to GOD?
agree with you..Firman Tuhan menolong kita menentukan kehendakNya dalam hidup kita..
maksudnya,perlukah kita membawa BIBLE ke sana ke mari atau setiap famili member di rumah perlu ada satu BIBLE setiap seorang...begitukah???
x perlu la sampai begitu..kan kita ada buku yang berkaitan dengan firman2 Tuhan yang boleh kita bawa kemana2 baca bila2 masa.. like my mum..she always bring one mini book with her..saya betul2 kagum dengan dia.. saya masih ingat dulu2 ada beberapa buah buku yang kecil2..dan sampai sekarang buku itu mc saya simpan..so BIBLE itu x semestinya kita bawa setiap hari, kesana kemari..
It's definitely shouldn't be taken or considered as a hobby.
Klu mau bwa bible ke sana ke mari tda juga bagus...lbih baik bawa jika perlu n baca klu mau baca...tapi skg lbih baik lah kn...ada hp d bible kn..so guna kan kemudahan aang canggih lah =)..
yala...skrg pun byk canggih teknologi nih...semuanya mudah dan cepatlah..buleh download tu tp hp pun kena canggih ha ha...if hp nokia capuk sya ni mmg ndak buleh la di download tu huu....
ok juga pendapat ko tu..sy setuju juga..tapi kita kena fikir, kecanggihan itu tidak sementinya bagus kn..dan kecanggihan itu bukan semua ada..(^_^) that my opinion la..
em....kalau saya katakan...membaca alkitab itu begitu sukar bagi saya...kerana terlalu bz mcm mana????help me..
Bible bilang dalam matius 6:33...carilah dulu kerajaan Allah dan kebenaranNya, semuanya itu akan ditambahkan padamu....we have to remember that, in life, we need to put God 1st and foremost, biar mcm mana pun sibuk kita dalam kehidupan seharian kita, itu, ini, study, kerja, seboleh-bolehnya, tiap pagi kita mulakan hari dengan renungan pagi biarpun pendek sahaja..kita bangun awal sikit..kita ambil masa yang singkat sahaja kalau kita terlampau sibuk lah...apa yang boleh saya perhati sekarang, kita leka bah dengan urusan duniawi kita sampai kita lupa apa perkara yang paling penting dalam hidup kita...our main GOAL is HEAVEN...that's where we're heading actually!
I agree with you, chels! We cannot use the word "BUSY" as an excuse...lots of people use it anyway. It's not that we're so busy and we don't have time to study the Word of God. One of the main reasons is laziness." And our earthly bussiness often times distract us from the source of life. Macam mana bz pun kita, still kita boleh curi masa utk TUhan. Ini sekadar mau share la, setiap awal pagi, sebelum cuci muka, buka Bible, ambil 1 ayat, baca and faham, meditate on it for a few moment and end it with a prayer to start the day. And then sebelum tidur, buat lagi macam tdi. It only take a few minute, if you're too busy lah. Macam lagu SEEK YE FIRST...kita dahulukan TUhan dan Dia akan penuhi dan mencukupi keperluan kita dalam hidup. ;-)

RSS

Site Sponsors

 

Adventist Single?
Meet other Single
Adventists here:
Join Free


USA members:

Support AO by
using this link:
Amazon.com

 

© 2018   Created by Clark P.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service