Adventist Online

bagaimana menjadi sahabat yang baik?.

Views: 131

Replies to This Discussion

seorang kawan yg baik? terimalah kelemahan dan perangai mereka, sentiasa memberi nasihat yg baik dan memberi kaeyakinan kepada mereka. kerjasama, betolak ansur, tolong - menolong, amat penting dalam diri seorang kawan... kalau salah, betulkan yah!
ya betul tu..sahabat yg baik ada lah sahabat yang memperbetulkan kesalahan sahabat nya..tapi jgn ja lah jadi batu sandungan kepada sahabat kita kn..tapi kita harus lihat dlu kpada kesalahan kita n kita perbetulkan kesalahan/kesilapan kita terlebih dahulu sbelum memperbetulkan orang lain =)..
happy sabbath all..
yups is true...so kita harus jaga hati sahabat kita lah kn..nga kadang2 ne sahabat ne sdh kna ambil berat drg plk yg lebih2,,macam mau ambil peluang dari org yang menolong dia..klu bg2 pa mcm lah tu ar?..pa mcam kita mau kaci nasihat dia?..
klu pasal mau kaci nasihat2 ne memang orang tidak suka,apa lagi dmasa2 muda...org2 muda memang tidak brapa suka dnasihati,,ikut kata hati dorang ja...
tpi tanggung jawab kita lah bah tu mau kci nasihat org kn..
CARING? bisalah kan.. sahabat yang mnegur kclapan shabatnya sndiri.. (positive}.
tapi kadang2 mcm tda pulak syok mau tegur2 org ne kn...
soalan yang cukup simple tetapi sangat susah untuk menjadi seoarng sahabat yang baik.....
a good fren slalu mletakkn dirinya dlm keadaan sahabatny agar dia memahami ksusahan sahabat2 nya....
sentiasa memahami n sentiasa cuba utk memahami.....


Jesus is the example of a good fren.......
owww ok...so bagai mana dgan sahabat yang cuba ambil peluang dalam kebaikan kita?...
hentam dia balik! :-p ok ok I just kidding okay :-p

... ini jenis sahabat yg kita tidak mau dlm hidup, tapi sudah lumrah dlm dunia, reality kan ... but, one day dia akan sedar ... lepas itu dia akan rasa bersalah sangat sangat (yg tidak terhingga), selagi dia tidak minta maaf, perasaan bersalah terus 'bersarang' dlm diri dia ... (pengalaman sendiri)

:)
Kawan makan kawan ha ha...
adakah kawan ini selamanya?... coz setelah saya tamat form5 dah lama saya tak berhubung dengan rakan2 saya... masing2 ada haluan sendiri... so... adakah kawan lama itu sudah tiada hubungan dgn kita?
lost contek ja bah tu..cuba ko hubungi da balik,da akan ingat juga ko tu..

RSS

Site Sponsors

 

Adventist Single?
Meet other Single
Adventists here:
Join Free


USA members:

Support AO by
using this link:
Amazon.com

 

© 2018   Created by Clark P.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service